Yleiskuvaus

Sitowisen SpatialWeb-tekniikalla toteutettu karttapalvelu tarjoaa interaktiivisen tavan käyttää karttaa ja tarkastella kohteita. Palvelussa voi liikkua vapaasti eri karttaikkunoiden ja hakutoimintojen välillä, vaihtaa kartta-aineistoa, vaikuttaa kartalla näkyviin tietoihin sekä käyttää erilaisia karttatoimintoja.

Palvelun tekniset vaatimukset

Palvelu on testattu toimivaksi seuraavilla selaimilla: Chrome, Firefox, Internet  Explorer 11 ja Apple Safari. Selaimessa tulee olla JavaScript päällä ja evästeiden käytön tulee olla sallittu. Palvelu toimii ilman liitännäisiä kuten Java-virtuaalikonetta.

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeudet

Palvelussa näytettävien eri aineistojen ja toimintojen määrä riippuu käyttäjän käyttöoikeuksista. Palvelusta voi olla eri laajuisia versioita maksulliseen tai viranomaiskäyttöön. Osa tässä käyttöohjeessa kuvatuista toiminnoista ei välttämättä ole kaikkien käyttäjien käytettävissä.

Palveluun kirjautuminen vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan. Palveluun kirjaudutaan kirjautumissivulla syöttämällä käyttäjätunnus ja salasana niille osoitettuihin kenttiin.

Jos käyttäjä on kirjautunut palveluun, käyttäjänimi näkyy sivun oikeassa yläkulmassa Tiedot & Ohjeet -valikon oikealla puolella.


Käytön aloitus ja kartalla liikkuminen

Palvelun käytön voi aloittaa valitsemalla kohdeaineistot sivun vasemman reunan valikosta (Aineistot) tai hakemalla haluttua kohdetta hakutoiminnolla (Haku). Aloitusnäkymään voi palata napsauttamalla sivun vasemmassa yläkulmassa olevaa oikeanpuoleista logoa. Kunnan tai kaupungin kotisivulle pääsee napsauttamalla sivun vasemmassa yläkulmassa olevaa vasemmanpuoleista logoa.

Pääkartalla liikutaan raahaamalla karttaa hiiren avulla. Karttaa raahataan pitämällä hiiren vasen painike painettuna ja vetämällä karttaa haluttuun suuntaan. Karttaikkunan kohdistusta voi vaihtaa myös napsauttamalla uutta sijaintia sivun oikeassa alakulmassa olevasta lähestymiskartasta.

Karttatyökalut

2D-karttanäkymän oikeasta yläkulmasta löytyvät lähennys- ja loitonnuspainikkeet, kiekko, jolla karttaa voi kääntää eri ilmansuuntiin, nk. oletustilan palautuspainike sekä näkymän valitsin (liukukytkin). 3D-karttanäkymässä on näiden lisäksi käytettävissä kartan kallistuspainikkeet.

Karttaa lähennetään pluspainikkeella ja loitonnetaan miinuspainikkeella. 2D-karttanäkymässä karttaikkunaa voi lähentää haluttuun kohteeseen myös hiiren kaksoisnapsautuksella. Lisäksi molemmissa näkymissä karttaa saa lähennettyä rullahiirellä vierittämällä hiiren rullaa eteenpäin ja loitonnettua vierittämällä hiiren rullaa taaksepäin.

Kiekon avulla karttaa voi kääntää eri ilmansuuntiin viemällä hiiren kohdistin kiekossa olevan N-kirjaimen päälle, pitämällä hiiren vasen painike painettuna ja kääntämällä kiekkoa haluttuun suuntaan. N-kirjain osoittaa aina pohjoista ilmansuuntaa. Nk. palautuspainiketta napsauttamalla kartta voidaan palauttaa oletusasentoon.

Näkymän valitsinta napsauttamalla voidaan liikkua 2D- ja 3D-karttanäkymien välillä.

3D-näkymän kallistuspainikkeilla karttaa voidaan kallistaa eteen- ja taaksepäin.